Nie wyrzucaj resztek, nie zostawiaj nic „na dnie” słoika …

Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucić resztki makaronu z obiadu, spleśniały koncentrat z lodówki, przegniłą natkę, która miała tak ładnie zdobić kuchenne okno? Oto kilka sposobów na mrożenie resztek, które w innym przypadku wylądowałyby w koszu na śmieci.

1. Żółty ser

Kiedy trafisz na promocję, kupuj od razu większą ilość sera, bo możesz go spokojnie zamrozić, szczególnie dobrze mrożą się sery twarde (typu Cheddar czy Parmezan). Sery miękkie po rozmrożeniu mogą stać się bardziej kruche i rozpadać się w trakcie krojenia w plastry, dlatego najlepszym sposobem będzie potarkowanie sera i zamrożenie go w takiej postaci. Za każdym razem kiedy potrzebujesz trochę sera do gotowej potrawy, wystarczy wysypać z pojemnika lub torebki tylko taką ilość sera jaka jest Ci potrzebna.

2. Mleko

Jeśli wiesz, że nie zużyjesz całej butelki mleka warto powlewać je w mniejsze pojemniki i zamrozić. Jeśli używasz mleka tylko do kawy zamroź je w foremkach na kostki do lodu – będziesz miał gotową porcję mleka do codziennej kawy. Mleko możesz trzymać w zamrażalce do 2-3 miesięcy, a najlepiej rozmrażać je w lodówce.

qr9mck7t5534edd6cea8a899706181-2

3. Orzechy

Orzechy warto kupować w większych opakowaniach ponieważ ich cena jest wtedy niższa, szczególnie w okresach świątecznych, na orzechy można znaleźć na prawdę dobre oferty. Niestety orzechy szybko jełczeją, ale kiedy je zamrozisz, nic im nie grozi. Przed pieczeniem możesz wysypać potrzebną ilość na blat kuchenny lub od razu wrzucić do przygotowanego ciasta.

4. Jajka

Wiedziałaś, że można z powodzeniem mrozić jajka? Oczywiście nie w skorupkach, ponieważ popękają. Jeśli masz pojemnik na lód z dużymi otworami możesz wbić jedno jajko do jednej części, a jeśli otwory są mniejsze możesz zmieszać białka z żółtkami, dodać do nich szczyptę soli i powlewać masę do pojemniczków na lód. Lub zamrozić oddzielnie białka i żółtka tak jak my … 🙂

ximage000091-jpg-pagespeed-ic-qjsihranmd

Takie jajka można przechowywać w zamrażalniku kilka miesięcy.

5. Imbir

Imbir jest szczególnie pożądany w zimnych miesiącach roku, aby mieć go zawsze pod ręką obierz go najpierw ze skórki, pokrój w kawałki wielkości ok. 2-3 cm i zamróź w takiej postaci. Wyjmuj po kawałku w miarę potrzeb.

6. Ciasto

Ten sposób jest cudowny! Szczególnie, gdy teściowa lubi nie zapowiedziane wizyty 😉 Upiecz ciasto (próbowaliśmy już chyba WSZYSTKIEGO: drożdżówki, muffinki, ciasta ucierane, kruche, murzynek, piernik … ). Kiedy wystygnie pokrój na kawałki i zamróź. My widzimy same plusy: nie zjesz od razu CAŁEGO ciasta prosto po upieczeniu, będziesz zawsze miała coś słodkiego schowanego na czarną godzinę, a przede wszystkim oczarujesz teściową „świeżo upieczonym ciastem” o każdej porze dnia i nocy!

7. Ryż

Przy ryżu naszą jedyną podpowiedzią będzie zamrożenie ryżu „na płasko”, my używamy do tego cienkiej silikonowej maty i szuflady szybkiego zamrażania. Gdy ryż zamrozi się wystarczy przesypać go do torebki. Pozostanie sypki, i będziesz mgła odsypać tylko taką ilość jaka będzie Ci potrzebna do dania.

8. Makaron

Postępujemy dokładnie tak samo jak z ryżem. Taki makaron warto użyć do przygotowania małej ilości sałatki do pracy lub na mały posiłek z resztek, które zostały nam w lodówce.

9. Surowe ciasto

Najlepiej sprawdzi się tutaj ciasto kruche lub ciasto na ciasteczka, które można wcześniej poporcjować i wsadzić od razu do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj tylko o dodaniu kilku minut do czasu pieczenia.

10. Chleb

My pieczemy własny chleb, więc jak już się za niego zabierzemy to pieczemy dużą porcję. Chleb po wystygnięciu kroimy na kromki, pakujemy w woreczki foliowe i zamrażamy. Nawet nie wiecie jakie to cudowne uczucie wiedzieć, że pyszny chleb na zakwasie czeka na nas bez konieczności biegania do piekarni.

11. Zupy

Mrożona zupa nie raz uratowała nas od śmierci głodowej, gdy za długo stało się po pracy w korku, a do ugotowania kaszy na drugie danie zostało jeszcze tyyyyyle czasu … zupa wcześniej poporcjowana bardzo szybko się podgrzewa i jest nieporównywalnie lepsza na zaspokojenie pierwszego głodu …. niż niedogotowana kasza 😉

c1a6b6bb6ede2e2770a1d30e13fd30d5

12. Koncentrat lub przecier pomidorowy.

Nie często zdarza mi się wykorzystać cały słoiczek koncentratu lub przecieru pomidorowego, a niestety zostawiony w lodówce szybko pleśnieje. Wlej resztę przecieru do woreczka i zamróź układając torebkę płasko. Następnym razem możesz odłamać jedynie taki kawałek przecieru jaki jest Ci potrzebny.

13. Pokrojone surowe warzywa

Nie kupuj gotowych krajanek mrożonych. Nie wiesz jakie warzywa zostały użyte do jej przygotowania. Obierz jedną marchewkę więcej, oczyść jedną paprykę za dużo, pokrój je i powrzucaj do woreczków foliowych. Następnym razem nie będziesz musiała wyciągać obieraczki, deski do krojenia itp.

14. Zamarynowane mięso

W niektórych przepisach marynowanie mięsa zajmuje kilka dni, dzięki tej metodzie mięso zamarynuje się dużo szybciej. Wlej marynatę do worka, wsadź mięso, wsmaruj marynatę i zamroź, po rozmrożeniu mięso będzie w pełni zamarynowane.

15. Kukurydza w kolbie

W lato, gdy ceny kukurydzy są niskie kup ich więcej, pokrój na mniejsze kawałki aby zajmowały mniej miejsca i wrzuć do zamrażalnika. Wyjmij tyle kawałków ile jest Ci potrzebnych i ugotuj jak zwykle, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.

16. Hummus

Nie znam nikogo, kto umie zrobić mała ilość Hummusu. Można obdzielić rodzinę częścią naszej produkcji, ale jak rodzina ma dość Hummusu, to radzę zamrozić go w mniejszych porcjach na kilka kolejnych dni lub nawet tygodni. Aby go rozmrozić najlepiej wsadzić go na dobę do lodówki i przed użyciem dobrze zamieszać.

17. Porcje warzyw i owoców do cocktaili i smoothie

Powrzucaj do woreczków foliowych resztki owoców i warzyw, którym grozi zepsucie. Kiedy będziesz miał ochotę na coś zdrowego zblenduj zawartość woreczka z wodą, mlekiem, jogurtem.

bagsoffruit2

18. Zioła

Na mrożenie ziół jest wiele sposobów. Można zamrażać całe gałązki lub listki (np. pojedyncze listki mięty na szufladzie szybkiego zamrażania) lub poszatkowane (np. pietruszkę lub koperek). Po zamrożeniu przesypujemy je do pojemniczków lub pudełek i dodajemy tylko taka ilość jaka jest nam potrzebna do potrawy. Można również umieścić mieszanki ziół w pojemniczkach na lód i zalać je kilkoma łyżkami wody. My próbowaliśmy wszystkich sposobów i dwa pierwsze wydają się dawać najbardziej aromatyczny efekt.

19. Surowe kotleciki (mięsne i warzywne)

Poporcjowane kotleciki (mielone, rybne, schabowe, u nas najczęściej warzywne), jeśli lubicie również opanierowane układamy na tackach, owijamy folią i zamrażamy. Przed wyjściem do pracy wykładamy na blat kuchenny, a po powrocie z pracy wrzucamy tylko na rozgrzaną patelnię … i obiad gotowy!

20. Sok

Można zamrażać sok zarówno kupny, jak przygotowany samemu w domu. Pamiętaj tylko aby po wlaniu do pojemnika zostawić trochę miejsca, bo płyny po zamrożeniu zwiększają swoją objętość!

3 Comments

Say Something